Általános temetkezési tájékoztató

Az alábbiakban a temettető jogairól kötelezettségeiről, a szükséges iratokról, legfontosabb teendőkről olvashat egy rövid összefoglalót. Érdemes tovább lapozgatni, amennyiben kedvezményes hamvasztási és koporsós temetési ajánlatainkrakíváncsi.

>>> KEDVEZMÉNYES HAMVASZTÁS <<<

 

>>> KEDVEZMÉNYES KOPORSÓS TEMETÉS <<<

 

A temetés ügyintézéshez szükséges legfontosabb irat a „Halottvizsgálati bizonyítvány”, amit a kórház, lakáson történt halálesetnél az ügyeletes orvos állít ki. Ezzel (nálunk már ennek hiányában is!) el lehet kezdeni a temetési ügyek intézését.

Fontos tudni, hogy ha lakásról szállították el az elhunytat (és a legtöbb kórházban is) jelentős hűtési napi díjra lehet számítani. Ezért érdemes minél előbb elkezdeni a temetés ügyintézését és olyan temetkezési szolgáltatót választani, aki a lehető leggyorsabban indítja el a folyamatot, még a halotti anyakönyvi kivonat beszerzése előtt.

Amennyiben minket bíznak meg, vállaljuk a patológiai ügyintézést, a hűtési díjak rendezését, a halottvizsgálati bizonyítvány, az anyakönyvi kivonat, és szükség szerint a hamvasztáshoz szükséges ÁNTSZ engedély beszerzését is.

A halotti anyakönyvi kivonat beszerzéséhez az alábbi iratok szükségesek:

 • születési anyakönyvi kivonat
 • családi állapot igazolás
  • házassági anyakönyvi kivonat, ha házas volt az elhunyt
  • házastárs halotti anyakönyvi kivonata, ha özvegy volt,
  • válási végzés, ha elvált
 • személyi igazolvány
 • lakcím kártya (ha van)
 • 2001 után kiállított vezetői engedély (ha van)
 • érvényes útlevél (ha van)

A halotti anyakönyvi kivonat nem feltétele az elhunyt elszállításának, a hamvasztásnak és temetésnek sem. Az anyakönyv beszerzését  vállaljuk, ha az említett okmányokból valamelyik hiányzik, ezzel párhuzamosan természetesen zajlik a hamvasztás ügyintézése és akár a temetés is megtörténhet.

Ha az elhunyt nyugdíjas volt, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé lejelentjük a halálesetet, ehhez a nyugdíjas törzsszámra is szükségünk van, ami a nyugdíj szelvényen, vagy a postai rózsaszínű csekk jobb alsó sarkában található.

Mindez talán kissé körülményesnek tűnhet, de forduljon hozzánk bizalommal személyesen, emailben, vagy telefonon, ha további információra van szüksége.